MACHTSELITE STAAT STRUCTURELE VERNIEUWING IN DE WEG
Monopoliseerbare vuile energie versus schone en vrije energie
Eén van de argumenten (in Addendum) voor een technocratisch systeem is de conclusie dat de technologische noodzaak om vervuilende fossiele brandstoffen te gebruiken definitief voorbij is. De reden voor een aanhoudend grootschalig gebruik van deze schadelijke energievormen is dat het monopolie op deze middelen in handen is van een bestaande machtselite. Een relatief zeer kleine groep mensen die niet is gebaat bij een schone energievorm die kan worden opgewekt uit middelen die voor iedereen toegankelijk zijn. Hierbij te denken aan zon, water of wind.
Het monetaire systeem waarin competitie en vrije marktdenken domineren zal altijd schaarste moeten creëren om daar tegenover voldoende vraag te kunnen scheppen om winstgevend te kunnen zijn. Schaarste is een keuze en wordt kunstmatig in stand gehouden door handhaving van monopolies, waarbij enkelingen zeggenschap hebben over iets waarvoor vele anderen moeten werken of betalen. 40% van ’s werelds rijkdommen zouden in bezit zijn van slechts 1% van de mensheid.
Grote kapitaalkrachtige partijen zullen daarom technologieën die grote investeringen vragen en tevens locatiegebonden zijn, zoals bij het winnen van fossiele brandstoffen, zolang mogelijk blijven uitbuiten. Terwijl voor het beheer een zekere mate van macht noodzakelijk is, maakt de gebondenheid aan een locatie het mogelijk om het bezit ervan te monopoliseren en de afhankelijkheid aan de technologie en het product te vergroten.
Energie staat aan de basis van elk productieproces, maar aan een op simpele wijze verkregen vrije energie die bovendien geen schadelijke sporen nalaat, valt niet alleen weinig te verdienen, ook is er geen sprake meer van afhankelijkheid. Zoveel vrijheid voor het individu betekent de doodsteek voor de monopolist.
HET NUT VAN TERRORISME (vanuit optiek machtselite)
De aanslagen van 11 september moeten volgens Zeitgeist (voornamelijk eerste versie) dan ook worden gezien in het licht van het consolideren van monopolie-posities, dus het veiligstellen van macht. Het is een poging om zondebokken te creëren en angst te zaaien, zodat een reden kan worden gevonden om met een ruim kiezersmandaat oliestrategische gebieden te kunnen annexeren en deze monopolies voor de toekomst veilig te stellen. Het angstmiddel om dit te kunnen bereiken heet “terrorisme”.
Helaas wordt de dreiging van terrorisme als politieke vondst door Zeitgeist erg eenzijdig benadrukt, alsof van enige dreiging in werkelijkheid geen sprake zou zijn. Het is reëler om een zekere dreiging van terrorisme niet te ontkennen. Dat hoeft ook niet. Wie op tal van manieren omstandigheden schept voor een geweldsdreiging hoeft niet vreemd op te kijken als op een zekere dag deze dreiging een feit zal zijn.
Waar welvaart en bezit worden gekenmerkt door zeer grote verschillen, die bovendien op oneerlijke wijze zijn verkregen, zal altijd sprake zijn van een potentiële dreiging van geweld. Iets wat in zijn basale vorm bovendien sneller als gewelddadig wordt ervaren dan de meer subtiele maar niet minder geweldadige vorm van de institutionele heersende macht.
Wat Zeitgeist min of meer voorstelt is dat mensen door inzicht en gedragsverandering massaal hun afhankelijkheid aan deze giganten* gaan beperken om te voorkomen dat deze hun economische macht - nu het nog kan - zullen aanwenden om hun onvermijdelijke instorting te voorkomen. Bij deze opzet wordt door Zeitgeist vervolgens een utopisch vergezicht geboden op het menselijke potentieel om zonder gebruik van fossiele brandstoffen als energiebron de gehele wereldbevolking welvarend te maken.
*(established powerconstructions = o.a. energie- en mediainstituten, internationale bankstelsel, religieuze instituten, politiek, militair industrieel complex, leger, etc.)
ECONOMISCHE SLAVERNIJ
De stelling dat het monetaire systeem is gegrondvest op het principe van winst door schuld (door het creëren van tekorten) wordt in Zeitgeist vertaald als een vorm van economische slavernij. Zeitgeist gaat verder in op de consequentie van dit systeem van het genereren van maximale winsten, door de contouren te schetsen van een heimelijk imperium (eindpunt globalisatie). Dit is meer dan louter een complotgedachte. Wanneer door de kannibalistische structuur van dit monetaire mechanisme de kleintjes worden opgegeten, zullen uiteindelijk de allergrootsten overblijven. Zelfs ‘concurrentie’, de heilige mantra van het vrije marktmechanisme, zal daarmee uiteindelijk verdwenen zijn.
Logisch gevolg van het hier geschetste systeem is dat men om te kunnen overleven het eigenbelang wel voorop moét stellen. Mensen wijten hun falen vooral aan zichzelf, maar zien niet dat dit falen onderdeel is van de grondslagen waarop de huidige maatschappij is gebaseerd. De makers gaan ver door te stellen dat vanwege deze ingebouwde noodzaak om het winstoogmerk voorop te stellen corruptie niet alleen onvermijdelijk is, maar dat daarmee het systeem zelf inherent corrupt is. Politici in beeld voor belangrijke functies zouden bijvoorbeeld allemaal in grote lijnen dezelfde mening delen over hoe economische mechanismen behoren te functioneren.
Het corporatisme als een alles verslindend systeem van groei ten koste van alles. Dat is de strekking waarmee Zeitgeist de dominante westerse cultuur heeft neergezet. Het is een pijnlijke spiegel voor wie er in durft te kijken. Hoe kunnen menselijk perspectief en kwesties als gelijke kansen of respect voor het milieu daarin een rol spelen? Wie eindigt er vanwege nobele motieven graag op de schopstoel?
Het is door het poneren van dit soort fundamentele vragen en stellingen waardoor het bewustzijn wordt uitgedaagd en aangesproken. Ondanks de noodzakelijke kritiek en nogal wat sectarische trekjes voldoet Zeitgeist daarmee aan de belangrijkste voorwaarden om een belangrijke publieke discussie van nieuwe brandstof te voorzien. |
|