Cass Sunstein, topadviseur en Obama's schoolvriend op Harvard.
Picture: The Rag Blog |
|
— Cass Sunstein , professor in de rechten op Harvard, is co-schrijver van een in 2008 gepubliceerd wetenschappelijk artikel getiteld: “Complottheorieën: Oorzaken en Remedies” [download]. Hierin betoogt hij dat de overheid groepen moet infiltreren die alternatieve theorieën uitdragen over historische gebeurtenissen. Dit zou moeten gebeuren via chatgroepen en sociale netwerken online, maar ook met echte bijeenkomsten, waarbij het de taak is om deze groepen van binnenuit te destabiliseren en krachteloos te maken.
Als hoofd van het Bureau van Informatie en Regulerende Zaken (Office of Information and Regulatory), verantwoordelijk voor de juiste afstemming van regelgeving tussen bedrijven en organisaties, is Sunstein door Obama belast met het “overzien van beleid ten aanzien van privacy en kwaliteit van informatie". Zie website van het Witte Huis.
Het artikel van Sunstein, gepubliceerd in “Journal of Political Philosophy in 2008, onlangs door blogger Marc Estrin ontdekt, stelt dat “ons primaire uitgangspunt is dat complottheorieën karakteristiek niet voortkomen uit gebrek aan rationaliteit of enige vorm van geestesziekte, maar uit een ‘foutief gebruik van kennis’ (crippled epistemology) in de vorm van een zeer begrensd aantal (relevante) informatiebronnen.”
Met het ‘foutief gebruik van kennis’ bedoelt Sunstein dat mensen die in complottheorieën geloven slechts vertrouwen hebben in een beperkt aantal informatiebronnen. Hierdoor, aldus Sunstein in zijn artikel, zou het geen zin hebben om de complottheorieën eenvoudig in het openbaar te weerleggen. In plaats daarvan zouden de bronnen die complotdenkers wel geloven moeten worden geïnfiltreerd.
Sunstein, wiens artikel grotendeels focust op complottheorieën rond 9/11, stelt voor dat de overheid “non-gouvernementele functionarissen werft in een poging de theorieën te weerleggen. Het zou zeker bijdragen wanneer betrouwbare onafhankelijke experts die weerlegging aanbieden, beter dan wanneer overheidsfunctionarissen dat doen. Er is hoe dan ook een wisselwerking tussen betrouwbaarheid en controle. De prijs van betrouwbaarheid is dat de overheid niet kan worden gezien als sturende kracht achter de onafhankelijke experts.”
|
Sunstein argumenteert dat “de overheid (legale) tactieken zou moeten ondernemen om de strakke cognitieve clusters van extremistische theorieën af te breken.”
Hij stelt voor dat “overheidsagenten (en hun bondgenoten) zich nestelen in chat rooms, sociale netwerken, of echte bijeenkomsten, om met twijfels door te dringen in complottheorieën en ingenomen stellingen, oorzakelijke verbanden of implicaties van politieke actie.”
“Wij verwachten zulke taktieken van geheime agenten of FBI”, schrijft Estrin op zijn Blog, waarmee hij zijn verbazing uit over het feit dat “een presidentieel topadviseur” een dergelijke strategie zou steunen.
Estrin merkt eveneens op dat Sunstein in zijn artikel pleit voor het infiltreren van ‘extremistische’ groepen, waarbij het zelfvertrouwen zodanig wordt ondermijnd dat “nieuwkomers verdacht zullen zijn en dat deelnemers in online-netwerken elkaars goede bedoelingen zullen gaan betwijfelen.”
Sunstein is zelf doelwit geweest van vele ‘complottheorieën’, meestal uit het luidruchtige spectrum van de politieke rechtervleugel. Representanten uit die kringen verdenken hem uit te zijn op invoering van een economisch stelsel “The Second Bill of Rights” (plan van president Franklin D. Roosevelt) waarbij rijkdom en geluk beter zou zijn verdeeld over alle bevolkingsgroepen. Iets wat voor veel Amerikanen rechts van politieke spectrum wordt vertaald in meer overheidsbemoeienis en minder vrijheid.
Sunstein “will blogs en diensten voor webgebruikers verantwoordelijk maken voor de opmerkingen en commentaren op websites. Ondertussen wil hij wetgeving aanpassen voor bestrijding van smaad en laster om het verspreiden van ‘geruchten’ gemakkelijker te kunnen aanpakken,” schreef Ed Lasky in American Thinker.
Sunstein schreef het volgende boek: On Rumors: How Falsehoods Spread, Why We Believe Them, What Can Be Done.
Website The Rag Blog plaatste in zijn berichtgeving over de cognitieve infiltratie het volgende citaat uit de wetenschappelijke publikatie:
“Wij stellen een speciale tactiek voor bij het laten instorten van de harde kern van extremisten die complottheorieën verspreiden: cognitieve infiltratie van extremistische groepen, waarbij overheidsagenten of hun bondgenoten (of virtueel optreden of in de werkelijkheid, of openlijk of anoniem) het foutieve gebruik van kennis door gelovigen zullen ondermijnen door het zaaien van twijfel over de theorieën en aangepaste feiten die binnen deze groepen circuleren, waarbij zij een heilzame cognitieve diversiteit introduceren.” [download]
|